Emigratie, Inburgeren, School

Eerste schooldag

10 augustus 2016

Achter de poort wachtten het nieuwe schoolplein en alle nieuwe klasgenoten..

Oeh wat hadden ze er zin in om naar school te gaan vanmorgen. En wat was het spannend.. Voor ons allemaal! En ook voor de juffen, want op dit dorpsschooltje zijn ze niet gewend om kinderen binnen te krijgen die maar een heel klein beetje Fins spreken.

Jaco, Aron en ik waren al in februari op de school geweest om rond te kijken. Toen hoorden we ook meer over in welke groepen de kinderen zouden komen. Het schoolsysteem is namelijk best verschillend van dat in Nederland. Kinderen gaan pas naar school in het jaar dat ze 7 worden. Dan beginnen ze in klas 1. Dus Boris gaat hier naar klas 2 (en niet naar groep 5). In het jaar voor ze 7 worden kunnen ze naar de voorschool. Bijna alle kinderen doen dat. Aron gaat dus ook naar de voorschool. Dat is iedere ochtend van 9 tot 13 uur. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor een redelijk klein bedrag je kind vanaf 1 jaar naar het dagverblijf te brengen. Daar gaat Sofie heen. En als Aron het naar zijn zin heeft dan gaat hij aansluitend op de voorschool ook een paar uur per week. Maar, in ons dorp is dit allemaal onder 1 dak en we hebben de kinderen dus alledrie maar voorbereid op hun nieuwe “school”. Sofie vond namelijk dat zij (nu ze al bijna 4 is) ook wel naar school kon. En Aron zat al bijna 2,5 jaar op school in Nederland. Beetje lastig te begrijpen dat hij nu plotseling niet meer naar school gaat. Dus vooruit maar, wat ons betreft gaan ze allemaal naar school. Alles is hier toch al anders 😉

We brachten eerst Aron naar zijn juffen. Twee fulltime juffen en 2 fulltime assistenten. En 22 kinderen. Heerlijk! Maar deze week is de voorschool nog niet gestart. Er zou daarom alleen binnen en buiten gespeeld worden en vooral veel tijd en rust zijn om aan elkaar te wennen. Aron voelde zich meteen thuis, ging lekker met Lego spelen en wij werden uitgezwaaid.
Voor Boris was het heel anders. Met een gespannen gezicht ging hij de klas in. En zodra wij buiten waren kwam hij alweer de deur uit met de tranen over zijn wangen. Hij had geen idee wat van hem verwacht werd. Heel moeilijk om te zien. Zo konden we hem niet alleen laten. Dus Jaco is met hem de klas ingegaan tot hij wat rustiger was. Ondertussen bracht ik Sofie naar haar juffen. Dat ging weer heel gezellig. Het lijkt wel of bij die kleintjes de taal geen enkel punt is. Ze bewonderde al het speelgoed en ging lekker tussen de andere kinderen zitten spelen. Ik zou vandaag bij haar blijven, maar al snel bleek ik niet nodig 🙂
Boris vond het wel heel fijn als ik bij hem in de klas kwam. Hij had het echt niet breed. En logisch, ik merkte toen ik bij hem zat hoe moeilijk het is als je niets begrijpt van wat er in de klas gebeurt. En dan ken je ook nog eens niemand. Toen de kinderen aan het werk gingen met naambordjes en het versieren van hun map, kon ik wat overlevingstactieken met hem verzinnen. En zag hij het gelukkig weer wat zonniger in.
Om 11 uur was het tijd om.. te gaan eten. Warm eten..! Alle kinderen van de voorschool en school in een rij en dan zelf opscheppen en een plekje zoeken. De jongens vonden het geweldig. Een soort kinderrestaurant op school!

IMG_5628IMG_5629Tijdens het eten kreeg Boris wat contact met de klasgenoten om hem heen en daarna ging het prima met hem. De laatste 3 kwartier heeft hij ontspannen zelf in de klas gezeten.
Het was geweldig om te zien hoe Aron lekker aan het grapjes maken was met zijn nieuwe vrienden tijdens het eten. En kletsen met de juffen. Met woordjes Nederlands, Engels en Fins dwars door elkaar en veel gebaren en mimiek.
De jongere kinderen eten in hun eigen groep. Toen ik bij Sofie ging kijken zat ze wat beteuterd achter haar bord. Ze had wel aan de juffen duidelijk gemaakt dat ze liever water wilde dan melk, maar ze kreeg hen niet uitgelegd dat ze geen sla wilde 🙂 Gelukkig maakte het toetje alles goed. Een soort koude aardbeiensoep.
Na het eten gaan alle kinderen tot en met Aron’s groep minimaal een half uur rusten op slaapzaaltjes. Vooraf dachten wij dat Aron en Sofie daar vast niet meteen voor in zouden zijn, dus we hadden afgesproken dat ze deze week voor het slapen naar huis zouden gaan. Allebei waren ze het daar niet mee eens. Het liefst wilden ze meteen de rest van de dag blijven, en slapen op school lijkt hen geweldig.

Vanmiddag hebben Boris en ik een plan gemaakt voor de komende schoolperiode. Hij neemt voortaan een Fins-NL / NL-Fins woordenboekje mee naar school. Daar kan hij woorden in opzoeken die hij nodig heeft. En dan schrijft hij ze ook meteen in zijn eigen “handige woorden-boek”, zodat we ze daarna kunnen oefenen. Hij is er meteen mee aan de slag gegaan.IMG_5630En we hebben ook nog geshopt, want de kinderen in zijn klas hadden allemaal een grote schooltas bij zich. We denken dat ze die gebruiken om hun regen- of sneeuwkleding in te doen. En zonder uitzondering hadden alle schoolkinderen buiten een pet op. Dat zal dan ook wel belangrijk zijn. Dus die is ook aangeschaft. En nu ziet Boris er helemaal uit als een Finse schooljongen en heeft hij gelukkig ook zin in morgen! IMG_5631 Sja en wat moet je dan ’s avonds eten als de kinderen tussen de middag al warm hebben gegeten.. Pannenkoeken dan maar! Hebben ze dik verdiend ook!
IMG_5632

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Joas 14 augustus 2016 at 07:49

  Eten jullie élke dag pannenkoeken na schooltijd?? Manuel en ik hebben gisteren ook pannenkoeken op bij opa en oma Groeneveld.
  Groetjes Joas

  • Reply aline 20 augustus 2016 at 20:45

   Oh.. nee hoor Joas! Jammer he! 🙂 Meestal eten we ’s avonds wat brood of ei en salade erbij ofzo. En als het lekker weer is dan eten we worstjes of iets anders lekkers bij de vuurplaats in de tuin!

  Leave a Reply