Emigratie

Sinterklaas met koude benen

5 december 2016

We zijn misschien naar Finland verhuisd, maar als het november wordt, dan krijgen we trek in kruidnoten. Dat gaat niet zomaar over! Dus natuurlijk keken we gezellig naar de intocht, met pannenkoeken. Zoals altijd. Daarna hebben de kinderen vol inspiratie mooie raamtekeningen gemaakt. Met echte Sinterklaas-raamstickers uit Nederland. En we maakten een SneeuwPiet. En stuurden Sinterklaas een e-mail om zeker te zijn dat hij wist dat we verhuisd zijn. Maar eigenlijk gingen ze er niet van uit dat hij helemaal hierheen zou komen. Zelfs niet toen ze toch iets in hun schoen kregen. Sinterklaas had het vast veel te druk om zelf te komen. We weten nog goed hoe ver het rijden is van Nederland naar Finland. En dat was met de auto. Dat zou de schimmel of de boot nooit redden.

Ondertussen.. werd er door de Vereniging voor Nederlanders in Finland in verschillende plaatsen een Sinterklaasfeest voorbereid. En wij kregen die informatie, want wij zijn lid van de vereniging geworden. Nooit gedacht dat ik zo snel andere Nederlanders op zou zoeken. Maar wat is het fijn om zo nu en dan even  te praten met mensen die al langer hier wonen. En het zijn allemaal leuke mensen met een verhaal. Je komt hier nu eenmaal niet per ongeluk verzeild 🙂

We vertelden het pas eergisteren: dat Sinterklaas waarschijnlijk toch naar Oulu zou komen! Tot die tijd was het betrekkelijk rustig in huis. Zo nu en dan keken we het Sinterklaasjournaal. Maar vaker vergaten we het. De kleur van de Pieten was geen gespreksonderwerp hier. En iedereen sliep net zo goed als anders. Best wel fijn..
Boris beeldbelde met zijn Nederlandse vriendinnetje en zij vertelde dat hun klas nu surprises voor elkaar maakt. Dat wilde hij eigenlijk ook wel. Gelukkig mocht hij zijn oom Wouter al helpen met de surprise voor zijn oma. Via Facetime moest ze een puzzel oplossen die Boris haar uitlegde. En Aron en Sofie mochten hints geven. Dat was erg leuk, bijna of we er bij waren.

Vanmiddag wilden Aron en Sofie zich verkleden als Piet en Sint. En ze maakten tekeningen voor de Sint. Aron maakte zich wel een beetje druk om de Sint, want we hadden hem niet laten weten hoe koud het hier was. Hij is al zo oud.. straks zou hij nog kou vatten met die jurk!

Gelukkig had de Sint inderdaad een broek extra aan! En hij nam uitgebreid de tijd om met alle kinderen te praten en hun cadeau’s te geven. We zongen Sinterklaasliedjes, aten kruidnoten en ontmoetten elkaar. Heel gezellig! De kinderen vonden het best spannend en lieten zien dat ze hun uitgelaten Nederlandse manier van prikkelverwerking nog niet verleerd zijn. Tussen de andere rustige, meer ingeburgerde Fins-Nederlandse kinderen. Daar is nog hoop dus 😉
Thuis was de rust meteen terug en werd er heerlijk met het nieuwe speelgoed gespeeld. Een geslaagd Fins Sinterklaasfeest!

Sinterklaas raamtekening SneeuwPiet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply