Emigratie, Inburgeren

WE MOGEN BLIJVEN!!

1 augustus 2016

Vandaag lag er een envelop van de Finse politie in onze brievenbus. Oh wat spannend.. Zou er goed nieuws in staan? JAAAAA!! Namelijk dat onze aanvraag om langer dan 3 maanden te mogen blijven is.. GOEDGEKEURD!!
Dit hadden we nog niet verwacht, want we waren gewaarschuwd dat de beoordeling maanden zou kunnen duren wegens drukte rondom het groeiend aantal asielaanvragen.
We beseffen heel goed hoe bijzonder dit is, we zijn ontzettend dankbaar dat dit zo voorspoedig is gegaan. Dus daar hebben we een appelsapje/cider op gedronken ūüôā

Er is een heel proces aan voorafgegaan waarvan ik jullie de details zal besparen, maar als je interesse hebt, neem gerust contact op!
In het kort: Sinds november 2015 zijn we aan het uitzoeken wat voor stappen we moesten gaan nemen. Mijn broer Marius heeft hetzelfde doorlopen en ons steeds geholpen om te zorgen dat we niet in¬†het cirkeltje zouden belanden waar hijzelf bijna niet uitkwam. Ongeveer dit: om een Fins ID-nummer te krijgen hadden we documenten nodig die we alleen konden aanvragen met vermelding van ons¬†Fins ID-nummer…
Naast de onmisbare hulp van Marius was meneer Matti Knutar een belangrijke schakel voor ons, bedrijfsadviseur bij Oulun Seudun Uusyrityskeskus. Hij heeft me geholpen met het schaven aan ons bedrijfsplan, met het leggen van contacten met banken en subsidieverstrekkers en heeft een sterke aanbeveling geschreven aan de politie om onze aanvraag snel in behandeling te nemen zodat we ons bedrijf zouden kunnen gaan starten. Marius en Matti.. thanks for helping us living our dream!

Vrijdagmiddag 22 juli stonden we dan met z’n vijven bij de politie in het stadje Pudasj√§rvi. Helemaal daar, omdat dat het enige politiebureau was waar nog een half uur¬†vrij was. Officieel¬†moesten we voor ons allemaal een half uur boeken, en dan ook nog aansluitend, maar dat was pas in 2017 weer mogelijk..! Gelukkig bleek een half uur ruim genoeg voor ons allemaal, omdat we alle benodigde formulieren al in februari hadden opgehaald en helemaal ingevuld hadden. Alle bijlagen zagen er goed uit, dus de immigratiepolitieagenten verwachtten dat het wat sneller kon gaan dan gemiddeld.. maar ja, zij moesten het doorsturen naar Kuusamo en konden verder geen beoordeling geven.
Dus afwachten maar.. en intussen konden we niet echt meedoen hier. Zonder Fins ID-nummer kun je namelijk nog geen internet-abonnement afsluiten.

En toen werden we vanmorgen op 1 augustus wakker.. de dag dat we uit Nederland uitgeschreven zouden worden. Dat gaf best een raar gevoel. Alsof we nergens echt bij hoorden. Geen echte Nederlanders meer, maar ook nog geen Finnen. En geen Nederlandse zorgverzekering meer, maar ook nog geen Finse.. Dan kijk je ineens heel anders tegen die leuke trampoline aan.
We wisten vooraf dat de kans groot was dat dit zou gebeuren. En we hadden er alle vertrouwen in dat het goed was en goed zou komen.
Maar wat we niet wisten, was dat onze registratiedocumenten op dat moment al onderweg waren, met dagstempel 27 juli 2016. We hebben zelfs een paar dagen overlap gehad! Heerlijk,¬†we hoeven ons echt nergens zorgen over te maken ūüôā

Nu kunnen we echt van start. Er moeten nog allerlei stappen volgen, maar deze hele belangrijke is binnen. En dat gaan we voorlopig nog wel vieren!! Kippis!!

Het politiebureau in Pudasjärvi:
IMG_5253 1, 2, 3, 4.. 5 documenten. Heel ons gezin welkom in Finland voor onbeperkte tijd!!!IMG_5252

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply auke de kok 7 augustus 2016 at 14:09

  Hoi boris.
  Jullie hebbenn veel meer ruimte om te speelen .
  Jammle lekker fruit uit de tuin .
  Leuke website anders ziet de heele klas je nooit meer.
  Groetjes van auke en veel plezier in finland.

 • Leave a Reply